Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Έξυπνα όπλα για όλους τους βλάκες

Ακούω (στον Σκάι) ότι στη Γερμανία συζητούν τη λήψη νέων μέτρων κατά της παράνομης οπλοχρησίας μετά το τραγικό περιστατικό σε σχολείο της χώρας με τελικό απολογισμό 17 νεκρούς.

Ένα από τα μέτρα που συζητούν αφορά στη χρήση των λεγόμενων "έξυπνων όπλων": πρόκειται για όπλα που διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας όπως την αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του χρήστη ή την εισαγωγή κωδικού για την ενεργοποίηση των όπλων. Αν δηλαδή, το όπλο βρεθεί σε χέρια άλλα από αυτά του νόμιμου ιδιοκτήτη, κλειδώνει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν αισθάνομαι καλύτερα με όλα αυτά τα μέτρα. Αφ' ενός γιατί πολλοί έχουν άδειες οπλοφορίας και κανείς δεν εγγυάται για την ορθή τους χρήση. Αφ' ετέρου γιατί δεν μπορούμε να εναποθέσουμε την ασφάλειά μας στην ...τεχνολογία. Λες και δεν θα βρεθεί ο τρόπος να απασφαλίζουν και τα "έξυπνα όπλα" ή λες και θα μας σώσει ένα pin...

Το σαφές και αυτονόητο που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που γεννούν την τυφλή βία τέτοιου είδους - τον ρατσισμό, την αποξένωση, την ανεργία - και να μεριμνήσουν για την για την ψυχική υγεία των πολιτών. Τα έξυπνα όπλα, τα pin και όλα αυτά ακόμα κι αν εφαρμοστούν, θα καταφέρουν απλώς να μεταμορφώσουν τη βία, όχι να τη μειώσουν. Αντί για περίστροφα θα παίρνουν μαχαίρια. Απλό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου